Tenia previst parlar dels tornejos d’agost a finals de mes. Però no me’n puc estar de comentar l’Open Internacional de Badalona.

El fet no es refereix a cap «doblado» però sí a un vell amic del Jake de l’Hospitalet que participa —i guanya— habitualment al Torneig d’Escacs «Viejo Piano»: en Francisco José Pérez, àlies “Watusi” —no sé si amb w o amb b, però respectaré la grafia d’en Ray Barretto—.

[Un breu incís. Mentre seguiu llegint l’article, us recomano que connecteu amb el següent vídeo i escolteu el tema El watusi del gran mestre d’origen porto-riqueny Ray Barretto, una cançó de l’any 1962 però que encara avui és versionada.
Fi de l’incís.]

En fi, continuem. Enquadrat en el grup C, en Watusi ha campionat amb una trajectòria gairebé impecable: 7 de 7 d’entrada, després que el rebategessin amb el nom de Josep Maria —sembla que la calor fa estralls en els organitzadors de tornejos—. Líder indis-cutible, a la 8a ronda perdia la primera partida amb Manel Barragan, del Tres Peons. El 1r lloc estava en l’aire i podia dependre del sistema de desempat.

Però guanyava la darrera ronda després de més de 80 jugades en una partida retransmesa per l’organització, i el seu rival perdia la seva, amb la qual cosa aconseguia 8 punts i no li calia desempatar. Enhorabona, Paco! Ens veurem ben aviat al Piano.

Passem ara als «doblados» que hi jugaven, que, per cert, han aconseguit trencar la barrera dels 4 punts. En David Julià participava en el grup B amb jugadors, a priori, superiors. Però tampoc no n’hi havia per tant i anava sumant punts fins a arribar als 5 i acabar en el lloc 28è.

L’altre col·lega, en David Guirado, jugava en el grup C i quasi repetia l’inici del Torneig de Sitges. Només eren unes taules, taules, però finalitzava el torneig amb taules, taules, taules. Entremig, un parell de victòries que li donaven un total de 4½ punts. No he fet cap estadística, però de ben segur que, en aquests moments, és el rei de les taules del Peón Doblado.