Però no el de fa 33 anys, sinó l’actual. Perquè de 36 jugadors convocats —entre «doblados» i contrincants— en van faltar set. Gairebé un 20%.

Alguns, malalts —a millorar-se, nois!—; d’altres, de festa (pel que ens van dir, a Manresa, d’on venien dos dels equips rivals, era festa local); i alguns més, per altres motius (potser celebraven el 23-F a la seva manera).

Malgrat les absències, al pavelló de Sant Ildefons ens hi vam aplegar una bona colla, entre jugadors, delegats i pares i mares —hi havia molta gent jove, i no només d’esperit—. Així que, a les 9:30 h, al crit de Se sienten, c… (frase popularitzada pel tinent coronel Tejero en el 23-F més famós de la història recent d’Espanya—, es van posar en marxa els rellotges i es va iniciar la jornada.

Tejero23F

El tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Tejero, al Congrés dels Diputats el 23 de febrer de 1981.

L’equip «A» ho tenia fàcil: només havien vingut tres contrincants, per la qual cosa el matx contra el Catalonia «C» començava amb un 3 a 0 a favor. Al final, dos puntets més, i amb un 5 a 1 sumàvem el cinquè punt en cinc rondes i ens mantenim en la 1a posició del grup VIII de la Segona provincial.

L’equip «B» es va trobar amb un rival més dur del que, a priori, es podia pensar pels seus ELO personals. Contra el Cervelló «B» les partides es van allargar i en Diego Flores va tancar la jornada amb una treballada victòria que empatava l’encontre: 2 a 2. Malgrat tot, seguim també en 1a posició gràcies al Sonnen.

L’equip «C», degut a les baixes esmentades, només comptàvem amb dos efectius. Però el Joviat va venir tan sols amb tres. Això justifica el marcador final: 1½ a 1½, que ens deixa una jornada més en 3a posició, darrera del Castellbisbal i del Joviat.

Forever Young by Bob Dylan & The Band on Grooveshark

I l’equip «D» va aconseguir novament un 4 a 0 que el manté líder en solitari. El Cervelló «C» es va presentar amb dos nens —germans— i una nena, l’Aitana Garcia Márquez, qui, tan bon punt va acabar, se’n va anar a jugar amb l’Ivan Julià, amb qui va fer amistat durant el torneig de Martorell. Al 4t tauler s’havia d’estrenar en Javier Grueso, un dels nostres «dobladitos» més veterans, però no va ser possible, ja que es va trobar amb el tauler vacant.

Les tribulacions de la FEDA

No voldria acabar aquesta crònica sense esmentar un fet del qual ens vam assabentar el darrer divendres. Com alguns sabeu, al torneig dels Tres Peons hi estem participant un parell de «doblados», amb més o menys fortuna (d’això ja en parlarem més endavant). Habitualment, els dilluns ja estan penjats els emparellaments al Chess-results. Aquesta setmana, però, l’àrbitre, en Jaume Gallart Zafra, va dir que estaria de viatge i els penjaria més tard. Però anaven passant els dies i els emparellaments no apareixien. Innocents com som, vam pensar que havia tingut algun problema amb el servidor.

Efectivament, hi havia un problema, segons ens va explicar ell mateix abans d’iniciar-se la 7a ronda: la Federació Espanyola havia demanat als gestors del Chess-results que bloquessin l’accés als àrbitres catalans que operessin amb llicència espanyola (la núm. 386). Segurament hi tenen tot el dret, però no sembla que la millor manera sigui prendre una decisió d’aquest tipus de forma unilateral,EngMilitar sense ni tan sols haver dialogat amb els àrbitres, clubs i estaments implicats.

El problema està en vies de solució. Probablement els àrbitres passaran a utilitzar la llicència de la Federació Catalana (la núm. 17). Els escaquistes ens trobem amb reptes a cada partida, així que ja estem avesats a cercar solucions.

I per a acabar, i per si a algú l’interessa, un servidor, el 23-F famós es trobava al barracó de transmissions del quarter general de la Brunete, amb una boina negra al cap, un parell de torres —símbol dels enginyers militars— a la camisa i un tauler d’escacs damunt la taula.