Òbviament, la manera més normal d’augmentar l’ELO català —o qualsevol altre— consisteix en jugar partides i aconseguir el màxim nombre de punts possibles.

Però les particularitats de l’ELO català permeten altres formes més enginyoses d’augmentar-lo ràpida- ment. Una d’elles és la que hem anomenat “sistema Lluís Febrero”. Fa uns mesos ens sorprenia que el nostre amic i company del Comtal —a qui podeu veure a la foto jugant amb en David Guirado en el Torneig d’Hivern de la Lira— hagués baixat de cop el seu ELO fins a situar-se en el mínim de 1700.

Ara, dues avaluacions després, hem entès que era una tàctica premeditada: partint d’aquest ELO mínim i inscrivint-se en un munt de tornejos, com en ell és habitual, pujava 120 punts en la primera avaluació. Encara amb un ELO oficial de 1700, continuava jugant més tornejos i així aconseguia, per a la segona avaluació, gairebé 100 punts més: de 1700 a 1919 en només sis mesos. I amb una constant “k” de 15, que té més mèrit! La tàctica havia funcionat.

Amic Lluís, des d’aquí et felicitem de tot cor, però et recomanem que patentis aquest sistema. Qui sap? Potser encara en podries treure uns bons calerons que, si més no, et servirien per cobrir el repagament sanitari i les pujades de l’IVA i de l’energia.