Pensem que els avenços científics i tecnològics són fruit de moltes hores de treball i de raciocini. I quasi sempre és així, però de vegades —recordem la poma de Newton o el descobriment de la penicilina— es produeixen per un cúmul de casualitats.

Amb la creació passa, si fa no fa, el mateix. Un dels articles que vaig escriure fa poc —Estonosepara— n’és un bon exemple: el tema el tenia clar, però em faltava alguna cosa que el cohesionés. De sobte una idea em va passar pel cervell i va activar algunes neurones. Vaig recordar la cançó dels Facto Delafé y las Flores Azules i… ja ho tenia! No vaig cridar Eureka! perquè era de matinada i no era cas de despertar els veïns, però l’atzar havia completat la feina.

Com tinc per costum, un cop penjat l’article a la web, ho vaig comunicar per correu electrònic als companys del Peón Doblado i els hi comentava que havia incorporat el so a la web. Després del text, de la imatge i d’algunes posicions i partides, ja només quedava incorporar el vídeo. (Les olors potser arribaran algun dia, no ho descarteu.)

Així les coses, a algun d’ells, després de llegir-lo, també se li van activar algunes neurones. En Dani, el nostre informàtic de guàrdia, després de jugar la seva partida a La Lira —ho dedueixo per l’hora en què em va enviar el correu— es va posar a cercar —o a tafanejar— per Internet i pel Youtube. I, entre d’altres coses, va trobar aquest curiós i interessant vídeo. Mireu-lo, escolteu-lo i gaudiu-ne; després us proposarem un petit joc.

I aquesta és la nostra proposta lúdica: ¿ens podríeu enviar les jugades d’aquesta celada del gambit de dama refusat?

No, ho sentim, no hi ha cap premi pels encertants, només la satisfacció de no caure-hi si alguna vegada us la intenten jugar. Podreu comprovar la solució al final de l’article.

Si us ha agradat el vídeo, podeu consultar el següent canal del Youtube: http://www.youtube.com/user/kathified. Pel que sembla, aquesta noia es dedica a versionar cançons conegudes canviant-les-hi les lletres per altres relatives als escacs. No deixa de ser una altra forma divertida d’aprendre i de promocionar els escacs. En aquest cas, es tracta del tema Animals, del grup canadenc Nickelback.

I aquesta és la solució. Comproveu si l’heu encertada: